Niemiecki nr identyfikacyjny Vat czy OSS? Dezaktywacja konta

Countries

Read only
Australia
Belgium
Brazil
Canada
Egypt
France
Germany
India
Italy
Japan
Mexico
Netherlands
Poland
Saudi Arabia
Singapore
Spain
Sweden
Turkey
United Arab Emirates
United Kingdom
United States
Poland
imgSign in
Country changed
user profile
Seller_VQLeJv1WbRHeE

Niemiecki nr identyfikacyjny Vat czy OSS? Dezaktywacja konta

Cześć

Mam nadzieję na jakieś wyjaśnienie mojego problemu, bo staram się go najlepiej zrozumieć, jednak ciągle mam zablokowane konto sprzedawcy na Amazon DE :confused:

Tydzień temu Amazon dezaktywował mi konto na AMazon DE.
Sprzedaję na różnych marketplacach (również na Amazon IT,NL) lecz na DE konto zostało mi zablokowane.
Firma zarejestrowana w PL, wysyłka idzie z PL do tych krajów, OSS zgłoszone w poprzednim roku.

Jak podaje mi support, przyczyną jest brak niemieckiego numeru identyfikacyjnego VAT.
Wiem i rozumiem prawo działające, stąd idąc z duchem polepszeń aby sprzedawać na kilka rynków i nie rejestrować wszędzie osobnego nr VAT zarejestrowałem swój numer w procedurze OSS, aby móc właśnie sprzedawać na różnych rynkach. Uczyniłem to w końcówce przeszłego roku (grudzień) zaraz po przekroczeniu progu podatkowego 10000 euro.
A mimo wszystko Amazon twierdzi, że mimo, że posiadam OSS powinienem jeszcze zarajestrować nr Vat w DE.
Oto jaką wiadomość otrzymałem dzisiaj od Amazona (końcówka najważniejsza):
" …Selling Partners who have German VAT obligations should upload a German VAT identification number “Umsatzsteuer-Identifikationsnummer” or EU VAT registration number together with evidence of opting into Union One-Stop Shop (OSS) in Seller Central. There are three primary conditions which generate requirement to register for German tax:
• You are a seller who resides in Germany.
• You have inventory stored in Germany.
• You conduct Business-to-Consumer distance sales to customers in Germany and your business is established in Europe. You have total distance sales from all sales channels within Europe in excess of 10,000 EUR per year. You do not participate in Union One-Stop-Shop and declare your Business-to-Consumer distance sales to Germany in another EU country
*._…Please note that the list is not exhaustive and even if one of these conditions apply, the PL VAT number with an OSS registration will not be enough, you will need to obtain a German VAT number. I have checked the settings in your account and the OSS registration is already chosen as Poland

Przyznam się, że już się pogubiłem. Czy faktycznie muszę jeszcze rejestrować dodatkowy Vat w Niemczech? Czy nie wystarczy sam OSS? Już zapłaciłem pierwszy podatek za OSS…

Dziękuję za pomoc. Może ja źle to rozumiem, a może Amazon nie potrafi mi tego wytłumaczyć?

pozdrawiam

21 views
4 replies
Tags:Registration, Seller Central, Taxes
00
Reply
user profile
Seweryn_Amazon
Most helpful replyThis reply was marked most helpful by the original poster.

Drogi @decolicious

Mam na imie Seweryn

Dziękujemy za przesłanie posta i dodatkowe informacje. Mamy nadzieje, że uda nam się Państwu w tej sprawie pomóc.

Z doświadczenia wiemy, że wiele istnieje wiele powodów, które mogą generować obowiązek rejestracji podatkowej w Niemczech. Nie koniecznie ogranicza się to tylko do posiadania produktów w FBA w Niemczech lub listingów, ale również jak wspomnieliśmy wcześniej: adresów widocznych w Centrum Sprzedawcy, również do zwrotów.

Zalecamy kontakt z doradcą podatkowym w celu ustalenia statusu podatkowego w Niemczech, jak również do otwarcia nowej sprawy poprzez guzik pomocy w Centrum Sprzedawcy. Dział Wsparcia Kondycji Konta będzie w stanie podać Państwu więcej pożytecznych informacji.

Pozdrawiamy serdecznie.

Seweryn

00
4 replies
user profile
Seller_VQLeJv1WbRHeE

Dodam jeszcze bo może to nie być jasne,
nie mam magazynu w Niemczech, nie wysyłam i nie nadaję paczek z Niemiec.
Firma jest zarejestrowana w PL nadaję paczki z Polski do różnych krajów, OSS zgłoszone w tamtym roku. Więc co jest nie tak? Czy jest na to jakaś odpowiedź?

dziękuję i pozdrawiam

00
user profile
Stilicho_Amazon

Drogi decolicious

Witamy serdecznie i dziękujemy za post. Mam na imię Stilicho.

Prosimy o więcej szczegółów dotyczacych Państwa konta. Jest kilka warunków które, decydują o tym, czy muszą Państwo mieć niemiecki numer VAT, jak na przykład posiadanie produktów w FBA w Niemczech oraz ustawiony kraj wysyłki w Niemczech.

Zatem, prosze sprawdzić wszystkie ustawienia w Portalu dla Sprzedawców :

1. Czy posiadają Państwo jakiekolwiek artykuły w FBA (settings - fulfillment by Amazon)?
  2. Czy sprawdzili Państwo czy zgadza się adres w Seller Central i czy jest on ustawiony na adres w Polsce (shipping settings – General Shipping Settings?)

W razie jakichkolwiek innych pytań, prosimy skontaktować się z doradcą podatkowym.

Proszę również skontaktować się z Działem Wsparcia Kondycji Konta w sekcji Pomoc, aby otrzymać bardziej spersonalizowaną odpowiedź, jeżeli mają Państwo jakieś konkretne pytania ( dobrym pomysłem jest również załączenie dokumentów, numeru OSS).

Pozdrawiamy!
Stilicho

00
user profile
Seweryn_Amazon
Most helpful replyThis reply was marked most helpful by the original poster.

Drogi @decolicious

Mam na imie Seweryn

Dziękujemy za przesłanie posta i dodatkowe informacje. Mamy nadzieje, że uda nam się Państwu w tej sprawie pomóc.

Z doświadczenia wiemy, że wiele istnieje wiele powodów, które mogą generować obowiązek rejestracji podatkowej w Niemczech. Nie koniecznie ogranicza się to tylko do posiadania produktów w FBA w Niemczech lub listingów, ale również jak wspomnieliśmy wcześniej: adresów widocznych w Centrum Sprzedawcy, również do zwrotów.

Zalecamy kontakt z doradcą podatkowym w celu ustalenia statusu podatkowego w Niemczech, jak również do otwarcia nowej sprawy poprzez guzik pomocy w Centrum Sprzedawcy. Dział Wsparcia Kondycji Konta będzie w stanie podać Państwu więcej pożytecznych informacji.

Pozdrawiamy serdecznie.

Seweryn

00
Follow this discussion to be notified of new activity