Amazon’un kendi "Amazon Satıcısı" mağazası, Kendi icadı olan Adil Fiyatlandırma Politikasını çoğu zaman göz ardı edip, ardından da hiçbir şey olmamış gibi satıcıları arayıp "Neden satış yapmıyorsunuz? Neden depomuza ürün göndermiyorsunuz? Neden reklam vermiyorsunuz?" gibi sorular sorması gerçekten düşündürücü. Açıkçası bu rahatlığın kaynağını merak ediyorum. Aşağıda bazı somut örneklerle bu sorulara kısmen cevap vermeye çalışacağım. Lütfen biz satıcıları da anlayın.
Bugün örneğin tam satışa dönen bir ürünü Stokladım. Bilgisayar başına geldiğimde yine aynı sahneyle karşılaştım: Amazon, çok düşük bir fiyattan aynı listeye dahil olmuş... Görsel paylaşacaktım ama sistem sanırım bazı görsellere izin vermiyor.
Amazon mağazasını yöneten ekip ya gerçekten bu işin başında yeni, neyin satılacağını kestiremiyor ve satıcıların verileriyle hareket ediyor; ya da iyi niyetle satış yapmaya çalışan Satıcılarla güç dengesizliği olan bir mücadeleye giriyor.
Amazon'un bizimle aynı giderlere sahip olmadığını anlatmama gerek yok sanırım. Sadece şunu söylemek istiyorum: Lütfen biraz anlayış gösterin ki, elimizdeki stoğu bitirelim en azından.
Evet, biz de belki fazla hayalci davrandık, amazonda ticaret yapıp para kazanacağımızı sandık. Ama en azından şu tarz bir kural neden olmasın? "Amazon Satıcısı" mağazası bir listeye dahil olacaksa, Mevcut Listedeki satıcılara önceden bilgi verilmeli ki Satıcılar boşuna Stok yapmasın.
Özetle: Yine aynı senaryo, yine pazaryerleri düşük fiyat rekabeti ve yine zararda biziz. Görünen o ki bu pazar yeri hepimize dar geliyor...
Şimdi "Amazon Satıcısı" izin verirseniz elimizdeki stoğu eritip en azından şu bozuk ekonomik şartlarda harcadığımız parayı geri alalım.